Šimunić plaća kazne, ali kada branitelj to kaže na javnoj televiziji – nikom ništa….

Nakon što su urednici i novinari HRT-a „slučajno“ zaboravili pozvati predstavnike druge strane priče i prikazati njihovo gledište, a to im se u zadnje vrijeme često događa?!, ovih su se dana u medijima pojavile nove zanimljivosti o toj javnoj televiziji http://www.vecernji.hr/hrvatska/voditeljica-nakon-ustaskog-pozdrava-gosta-sad-cemo-imati-problema-1100532, http://www.telegram.hr/politika-kriminal/hrt-4-opet-zbunjuje-ljude-svojim-potezima-u-goste-jutros-pozvali-tipa-koji-je-sve-pozdravio-sa-za-dom-spremni/. Kao gost u emisiji Studio 4 pozvan je umirovljeni časnik HV-a Mario Maks Slaviček kako bi raspravljao o braniteljima i njihovu sudjelovanju na prijevremenim parlamentarnim izborima. Svoje gostovanje završio je riječima: “Bogu vjerni, za dom spremni!”. Da, dobro ste čuli, za dom spremni. HRT se kao odmah ogradio da emisija ide uživo i nije moguće kontrolirati što će gosti reći, ali zašto onda biraju takve goste?

Zašto stalno u gostovanje zovu ljude kojima nije mjesto na televiziji, koji ne poštuju pravila i zakone naše države, koji ne poznaju pravila dobrog ponašanja?! Koji u krajnjem slućaju, bi već prije dospjeli u neku od emisija da je ono što imaju za reći važno i vrijedno spomena. Proteklih mjeseci  tako smo mogli vidjet kako su se  u Studiu 4 redali svi redom „respektabilni“ gosti – čiji tekstovi jesu i mogu biti objavljeni jedino na privatnim blogovima.  Šta je tako teško istražiti malo, informirati se o ljudima i gostima pa ih nakon toga izabrati. Nije mala stvar kada u goste pozoveš primjerice kriminalca, o tome smo već i pisali https://sveorbakreditima.wordpress.com/2016/07/15/helena-krmpotic-smijenjena-zbog-raiffeisen-stedno-kreditnih-zadruga/, jer se onda srozava ugled cijele televizije. Pa ko bi više vjerovao tim emisijama i novinarima, kada nam stalno prikazuju samo jednu stranu cijele priče, nedaju drugoj strani da predstavi sebe uopće.

Mario Maks Slaviček

Inače, taj je umirovljeni branitelj, poznat po svojoj netrpeljivosti prema neistomišljenicima, a njegove mete su redovito bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić te potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, ali i mnogi drugi za koje ovaj veteran Domovinskog rata procijeni kako ne gaje domoljubne osjećaje http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/437063/HRT-ov-gost-pozdravio-sa-Za-dom-spremni.html. Šta takvi ljudi trebaju dobiti medijski prostor, oni koji ne poštuju tuđe mišljenje i ne prihvaćaju različitosti? Uostalom, tko je uopće on da odlučuje tko u ovoj državi je, a ko nije domoljub.

Samim time takvi se gosti odražavaju na ugled HRT-a, koja postaje smiješna i krajnje neprofesionalna, javna televizija koju mi svi plaćamo! Josip Šimunić je prošle godine bio kažnjen zbog iste te izjave na Maksimiru, pa će biti  zanimljivo pratiti što će se poduzeti u ovom slučaju http://net.hr/danas/hrvatska/zalba-prihvacena-joe-simunic-preblago-je-kaznjen-za-povik-za-dom-spremni/, http://gol.dnevnik.hr/clanak/nogomet/sud-odlucio-simunicu-potvrdjena-kazna-zbog-toga-sto-je-poveo-za-dom-spremni—376766.html.

U zadnje se vrijeme i sve više urednika Hrvatske radiotelevizije smjenjuje, recimo Denis Latin više nije izvršni urednik HTV 4, kao ni Helena Krmpotić, urednica emisije Studio 4, koja je kako se navodi zbog preraspodjele posla stavljena na drugu poziciju http://www.index.hr/vijesti/clanak/index-doznaje-denis-latin-smijenjen-s-mjesta-urednika-na-htv-4-/907288.aspx. Kako neki mediji nagađaju, Helena je  smijenjena zbog otkrivanja korupcije i kriminala raznoraznih organizacija, institucija, banaka pa čak i HRT-a http://hu-benedikt.hr/?p=66947. Ma dajte, pa kolike ozbiljne emisije otkrivaju nepravilnosti i nepoštivanje zakona pa nikada nisu ukinute niti urednici smjenjeni, toga očito ima samo kod nas. Možemo samo zaključiti da se to događa onda kada se objavljuju neprovjerene i netočne informacije, bez dokaza, glasine koje štete ugledu drugih. Kao što to radi Helena.

I tako se redaju profesionalni propusti na HRT-u, urednici se preraspodjeljuju i nikome ništa. Do kad će to tako? Ali neće istu stvar taj isti urednik napraviti i u drugoj emisiji, pa to je očito način rada, jer da je bilo jednom, moglo bi se reći greška, ali ovako – to je očito više nego namjerno nepoštivanje osnovnih pravila novinarstva.

Leave a comment

Blog at WordPress.com.

Up ↑