Nada Landeka – humanitarka ili vješta prevarantica?

Nadu Landeku dobro poznajemo kao glasnogovornicu dužnika RBA zadruga i žrtava pravosuđa u Hrvatskoj. U zadnje vrijeme sve su češći prosvjedi protiv hrvatskih sudova i sudova koji sude kako je njima volja, tumače zakone i donose odluke prema njihovom shvaćanju zakona. Gorljivi zastupnici žrtava pravosuđa pojavljuju se upravo Nada Landeka i naš dobro poznati Neno Koljaja – dužnik RBA zadruga koji je uzeo preko milijun eura kredita da bi sagradio 20-ak apartmana. Nakon propalog projekta novce ne želi vratiti i krivi sve druge oko sebe za svoju situaciju: https://sveorbakreditima.wordpress.com/tag/nenad-koljaja/

Da se vratimo na Nadu. Na van, ona je novinarka i urednica na hop-portal.hr i hazud.hr, predsjednica udruge Veronika Vere za zaštitu žrtava pravosuđa, članica HSSD-a (Hrvatski svjetski sabor dijaspore) i HAZUD-a. Ono što je manje poznato jest da je Landeka promijenila više različitih tvrtki kako bi izbjegla kaznenu odgovornost za neplaćanje dugova i kredita, što je najbolje vidljivo na primjeru pilane u Dugom Selu.

Sve je počelo 2001. godine kada se upoznaju Nada Landeka i Darinka Prežec zajedno sklopivši nekoliko ugovora o kupnji i prodaji zemljišta i nekretnina. Sada obe tvrde kako su u tim poslovima prevarene http://www.vecernji.hr/crna-kronika/zar-izgledam-kao-netko-tko-bi-narucio-ubojstvo-470894. Landeka je najprije bila direktorica tvrtke Liston d.o.o., na koju je Hrvatska banka za obnovu i razvitak zabilježila ovrhu za kredite koje je Landeka podizala. Nakon toga Darinka Prežec, Landekina poslovna suradnica, koja se također pokušavala upisati na nekretninu, tuži Liston, no žalba se odbija. Nakon toga Landekina nova tvrtka, Arkada d.o.o., tuži Prežec, no i to se odbija. Landeka potom otvara stečajni postupak nad nekretninama Liston d.o.o., nakon čega gubi pravo upravljanja nekretninama u vlasništvu Listona. Arkada, u vlasništvu Landeke, a sa Ivanom Šalajem (njenim ljubavnikom) kao zakonskim zastupnikom, ulaže žalbu na tu odluku, nakon čega se briše zabilježba otvaranja stečajnog postupka i zabrane raspolaganja imovinom. Nakon toga, Arkada d.o.o tuži Prežec radi zabilježbe ugovora o najmu i prava prvokupa nekretnina u Dugom Selu, no žalba se odbija.

Budući da nije uspjela preko Arkade preuzeti nekretninu, javlja se s trećom tvrtkom,  DAN-GO d.o.o, no opet neuspješno. Četvrti pokušaj ide preko još jedne tvrtke, DI FENIKS d.o.o, koji tuži LISTON i ARKADU radi uknjižbe prava vlasništva, no žalba se odbija. Iz navedenog je vidljivo da su u jednom trenutku (2010.) čak dvije njene tvrtke bile strane u istom sporu. 2011. godine briše se zabilježba odbijenog prijedloga tvrtke FENIKS protiv LISTONA i ARKADE, a Landeka osobno podiže tužbu protiv Republike Hrvatske radi obustave ovrhe, brisanja plombe, brisanja založnih prava, izdavanja tabularne isprave i naknade štete.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: